دسته‌بندی نشده

الکترود

امروزه در صنعت و کارهای الکترونیکی و جوشکاری از ماده ای به نام الکترود استفاده میشود الکترود ماده ای است رسانا که از یک طرف به یک بخش فلزی و از طرفی دیگر به یک بخش غیر فلزی یا نیمه رسانا یا الکترولیت به یک مدار الکتریکی متصل میشود.

کارایی الکترود ها به اینگونه می باشد که الکترود ها با جریان برق واکنش نشان می دهند و باعث ذوب شدن و چسبیدن دو فلز با هم می شوند حال قصد داریم که در این پست درباره ی انواع الکترود و معایب و مزایای ان بیشتر صحبت کنیم

اجزا الکترود

الكترود جوشکاری قطعه ای فلزی است که دور تا دور آن توسط پوشش فلاکس ساخته شده است. قطر الکترود معمولا از روی قطر مغزی آن محاسبه می شود. روکش الكترود جوشکاری غالبا از آهک، سلولز، خاک رس و یا اکسید سدیم، تشکیل گردیده است. از الكترود جوشکاری برای پرکردن فضای اتصال مابین دو سطح فلزی استفاده می گردد.

پوشش الکترود های جوشکاری از چیست؟

پوشش الکترود ها عموما از فلاکس است ،فلاکس الکترود کمک زیادی به ثبات قوس الکتریکی در فرآیند جوشکاری می کند و در هنگام کار به عنوان عایق جهت ایجاد گاز محافظ و شکل گیری سرباره شناور بر روی سطح جوش در هنگام کار برای افزایش مدت زمان خنک شدن جوش مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع الکترود :

· الکترود با مفتول فولاد زد زنگ
· الکترود با مفتول فولاد کربن پایین
· الکترود با مفتول نیکلی
· الکترود جوشکاری همراه با مفتول آلومینیومی

الکترود های جوشکاری از نظر پوشش فلاکس:

· الکترود جوشکاری ساخته شده با پوشش قلیایی
· الکترود رتیلی
· الکترود جوشکاری رتیلی همراه با پودر آهن
· الکترود سلولوزی

الکترود ها از لحاظ ضخامت پوشش:

· الکترود پوشش تازک
· الکترود پوشش متوسط
· الکترود پوشش ضخیم
· الکترود پوشش خیلی ضخیم

انواع الکترود از نظر ساختار

الکترود انجماد سریع:

الکترود های جوشکاری انجماد سریع مشخصه ی اصلی دارند. ضمن ایجاد قوس قوی، سرباره کمی در جوشکاری تولید می کنند و قابلیت استفاده در تمام موقعیت های جوشکاری را نیز دارند.شایان به ذکر است کدهای E6010 و E6011 از انواع الکترود های جوش انجماد سریع هستند.

الکترود انجماد پرشده :

این الکترود ها که به اسم الکترود انجماد پر شده معروف می باشند دارای فلاکسی سنگین بوده و ضمن توانایی خارج کردن سرباره، امکان ایجاد دانه هایی با ترکیب یکنواخت را نیز دارند. کدهای E6012، E6013 و E7014 در گروه الکترود های انجماد پر شده قرار می گیرند.

الکترود چسبان سریع:

الکترود های جوشکاری چسبنده سریع هاوی پوشش فلاکس بسیار سنگین بر روی سیم و نرخ رسوب گذاری بسیار سریع هستند. کدهای E6027، E6028 دو نوع از پرکاربردترین الکترود ها در صنعت جوشکاری هستند.

الکترود کم هیدروژن:

فلاکس در الکترودهای کم هیدروژن همانطور که از اسمش مشخص است دارای مقادیر بسیار کمی هیدروژن می باشد و از آن بیشتر برای فولادهای پرکربن استفاده می گردد. E7018 و E7028 در زمره الکترودهای جوشکاری کم هیدروژن هستند.

رابطه ضخامت الکترود جوشکاری و آمپراژ :

در بیشتر موارد هرچقدر قطعه کار ضخیم تر باشد، جریان و آمپراژ مورد نیاز بیشتر و ضخامت الکترود جوشکاری نیز بیشتر خواهد بود در واقع ضخامت الکترود رابطه ی مستقیمی با ضخامت کار دارد. کاتالوگ سازنده می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص انتخاب مناسب و تنظیمات دستگاه جوش در اختیار جوشکار قرار دهد.

طریقه ی نام گذاری الکترودها در استاندارد A.W.S :

A.W.S مخفف American Welding Society است یعنی جامعه جوشکاران امریکا اما به این علت طبقه بندی الکترود های جوشکاری را براساس استاندارد این NGO معرفی می کنیم زیرا استاندارد بین المللی است و در اکثر کشورها از جمله کشور ما به عنوان ملاک شناسایی الکترود ها شناخته می شود.
حرف E قبل از یک عدد چهار یا پنج رقمی EXXXXX مفهوم همان الکترود می‌باشد که در روش جوشکاری با قوس الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در زمانی که جوشکاری با روش گاز انجام می گیرد از کلمه E استفاده نمی‌شود بلکه بجای آن از حرف RG استفاده می‌شود .
ـ دومین عدد از سمت راست مشخص کننده موقعیت جوشکاری می‌باشد که الکترود برای آن حالت ساخته شده است.

EXX1X : منظور از 1 : کاربری الکترود جوشکاری در همه موقعیت‌ها می‌باشد. All Position

EXX2X : منظور از 2 : کاربری الکترود جوشکاری فقط برای Flat & Horizontal می‌باشد.

EXX3X : منظور از 3: کاربری الکترودجوشکاری فقط برای حالت Flat می‌باشد.

EXX4X : منظور از 4: کاربری الکترودجوشکاری در همه موقعیت‌ها و V- down

به عنوان مثال در مورد الکترود جوشکاری زیر داریم :

 E 60 10

E = جریان برق

60 = کشش گرده جوش بر حسب پاوند بر اینچ مربع

1 = حالات مختلف جوشکار ی

0 = نوع جریان می باشد.

علامت اول

در علائم الکترود بالا E مشخص می نماید که این الکترود برای جوشکاری برق بوده با استقاده می شود.
علامت دوم
عدد 6 و 0 یعنی فشار کشش گرده جوش بر حسب پا نوشته بر اینچ مربع بوده بایستی آن را در 1000 ضرب نمود یعنی فشار کشش گرده جوش این نوع الکترود 60000 پاوند بر اینچ مربع است.
علامت سوم
حالات جوش را در هنگام چوشکاری مشخص می کند که همیشه این علامت 1 یا 2 یا 3 می باشد. الکترودهای که علامت سوم آنها 1 باشد در تمام حالت های جوشکاری می توان از آنها استفاده نمود. و الکترودهائی که علامت سوم آنها عدد 2 باشد در حالت سطحی و افقی مورد استفاده قرار می گیرند. الکترودهائی که علامت سوم آنها 3 باشد تنها بهتر است در حالت افقی مورد استفاده قرار بگیرند.
علامت چهارم
خصوصیات ظاهری گرده جوش و نوع جریان را مشخص می نماید که این علائم از 0 شروع و به 6 ختم می گردند.
چنانچه علامت چهارم یا آخر صفر باشد موارد استفاده و فعال شدن این الکترودها تنها با جریان مستقیم یا DC و با قطب معکوس خواهد بود. نفوذ این جوشکاری زیاد و شکل مهره های جوش آن تخت و درجه سختی گرده جوش زیاد می باشد.

نفوذ جوش متوسط و درجه سختی جوش کمی کمتر از دو گروه قبل می باشد نمای ظاهری آن محدب است.

اگر علامت چهارم 3 باشد این الکترود را می توان با جریان AC متناوب یا جریان مستقیم به کار برد. درجه سختی گرده جوش این الکترود کمتر از دو گرده اول و دوم و کمی بیشتر از گرده سوم می باشد و نیز در دارای قوس الکتریک خیلی آرام و نفوذ کم و شکل مهره های آن در درزهای شکل محدب می باشد.



موارد استعمال این الکترودجوشکاری برای شکافهای عمیق یا در جائی که چندین گرده جوش به روی هم لازم است می باشد.
چنانچه علامت آخر 5 باشد مشخصه این علامت این است که فقط جریان DC مورد استفاده قرار می گیرد و موارد استعمال آن در شکافهای باز و عمیق است. درجه سختی گرده جوش این الکترود کم و دارای قوس الکتریکی آرامی است و پوشش شیمیایی آن از گروه پوشش الکترودهای بازی است.
چنانچه علامت آخر 6 باشد. خواص و مشخصه آن مطابق گروه 6 است با این تفاوت که با جریان Ac مورد استفاده قرار می گیرد.

معروف ترین الکترود :

6013 معروف به الکترود جوشکاری چند منظوره – الکترودی که در بیشتر کارهای آهنگری مورد استفاده قرار می گیرند.
7018 الکترود قلیایی که به رطوبت بسیار حساس هستند لذا پیش از استفاده باید پیش گرمایش شود تا رطوبت ان از بین برود، این الکترود در کشتی سازی ولوله های فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
6010 الکترود جوشکاری با قوس نفوذی که در لوله های فشار بالا و مخازن تحت فشار استفاده می شود.

قطر الکترود های جوشکاری

2.5 کوچکترین سایز الکترود جوشکاری می باشد که معمولا با آمپر 60 تا 90 جوشکاری می شود و برای جوش لوله گاز و آب خانگی (فشار پایین) و جوشکاری آهن های 2 و 3 میلی متر استفاده می شود.
3.25 در بازار الکترود بیشتر به اسم الکترود شماره ی سه شناخته میشود و برای فلزات 5 mm به بالا استفاده می شود ، آمپر مورد نیاز برای جوشکاری این الکترود بر روی جعبه آن چاپ شده است.
الکترود جوشکاری 4 و 5 استفاده های خاص دارند برای مثال در اسکلت ساختمان استفاده می گردند.
پایپ کالا تامین کننده انواع الکترودهای جوشکاری با برندهای متفات می باشد ، برای اطلاع از لیست قیمت الکترود به سایت پایپ کالا مراجعه کنید .
پایپ کالا ، حس بازاری متفاوت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *